Het oudejaars kinderfeest
Het kinderfeest Op Oudejaarsdag vond traditioneel het grote kinderfeest plaats georganiseerd door de medewerkers van Here Bugu. Zij werden enthousiast bijgestaan door de jongeren die ook veel bijdrages leverden bij de spelletjes voor de kinderen, toneelstukjes opvoeren, de ordedienst en de geluidsinstallatie.
Van tevoren zag het er al naar uit dat het aantal kinderen zeker zou verdubbelen. Dat komt mede door de vluchtelingenkampen om ons heen waar helemaal geen voorzieningen zijn voor de kinderen. Uiteindelijk kwamen er 550.
Baba organiseerde een feestcommissie ter voorbereiding en via whatsapp kon ik aanwezig zijn bij de vergaderingen.
Kwaliteit en veiligheid. Voor mij waren twee zaken heel belangrijk: de kwaliteit van het feest moest gegarandeerd blijven en er moesten gepaste maatregelen genomen worden voor de veiligheid met zo’n grote groep. Ook veel volwassenen komen mee met de kinderen en er waren dit keer ook ‘officiële’ genodigden. Daar kom je in Mali niet omheen. Maar we hebben streng hun bijdragen, die in Mali gewoonlijk bestaan uit urenlange monologen door de microfoon, kunnen beperken. Daarin kan ik vanaf afstand een in bijsturen😄. Een beetje aanpassen aan het Here Bugu protocol durven we tegenwoordig te vragen.
De kosten De kosten waren ook een ding. Wij kunnen niet garanderen hoeveel geld er beschikbaar zal zijn, dat hangt van de opbrengst van de actie af waarvan het kinderfeest een onderdeel is. Afgesproken hebben we nu dat de kosten niet boven de 10% van de totaalopbrengst mogen komen. Omdat de opbrengst ruim € 20.000 was zijn we daar onder gebleven met een bedrag van € 1.784,-
Van dat bedrag werden 3 busjes gehuurd met chauffeur voor de kinderen uit Mopti en omgeving plus de diesel, 400 stoelen voor alle volwassenen werden gehuurd, gebracht en gehaald en niet te vergeten een paar lantaarnpalen. Met de stoelen kon ook het speelterrein worden afgebakend. Heel veel prijzen voor de kinderen voor de spelen. Plastic speelgoed uit China waar Mali mee opgezadeld wordt hebben we afgezworen, alle prijzen bestonden uit ‘luxe’ eetwaren ( suiker, thee, pasta, eieren, sardientjes in blik e.d.).
Dan de maaltijden voor alle kinderen: 550 verse stokbroden belegd met sla, kip en saus en natuurlijk het onvermijdelijke flesje frisdrank. Dan het speeltje voor de organiserende jongeren: de geluidsinstallatie. En tenslotte het traditionele cadeau voor alle medewerkers en hun familie: een of meerdere kippen van onze eigen kippenfarm, gekocht door Rondom Baba.
Vrijwilligers
In een land waar de mensen moeten overleven met het weinige wat ze hebben is vrijwilligerswerk niet gebruikelijk. Maar dit feest wordt alleen maar gerund door vrijwilligers. Dat betekent dat Here Bugu gezien en gevoeld wordt als een project van hunzelf. Iedereen wil erbij zijn en zijn handen uit de mouwen steken. Alles was top georganiseerd. Ik ben er online een uurtje bij geweest.
Een schoolklas van Aligui, de oudste zoon van Baba, stond garant voor de orde en bewaakte de toegangspoorten. Ik had een briefing met ze over geweldloos communiceren en het was hun grootste trots om daarin te slagen.Geen chaos, geen geschreeuw, niet onderling en niet tegen de kinderen. Zo trots ben ik daarop. De Here Bugu cultuur wordt langzaamaan door hunzelf omarmd omdat ze merken hoe prettig dat is.
Mooie kleren. Moeders zorgden al maanden van tevoren dat hun kinderen iets moois hadden om aan te trekken en zorgden daarbij ook voor andere kinderen. Een kleermaker werd uitgenodigd op Here Bugu en dagenlang produceerde hij van alles met de aangedragen lapjes stof. Dit feest maakt me elk jaar weer aan het huilen en deze keer was het wel heel bijzonder.
Aan het welzijn van de dieren wordt overigens hard gewerkt door Pappa.
❋
Inschrijven
Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.