De wereld zal vergaan als . . . . .

Gepubliceerd Op: 26 december 2023

Het is een meisje!

De oude wijzen uit het Oosten zijn aangekomen bij de stal. Josef rent met zijn herdersstaf naar buiten. Hij weet niet hoe hij de boodschap moet overbrengen. Het kind in de kribbe blijkt tegen alle voorspellingen en voorstellingen in een meisje te zijn. Woehaaaa!

Cartoon door: https://www.chappatte.com- Xmas “it’s a girl”. Eerder geplaatst in Herald Tribune

Een beeld voor de ultieme proef op de som. De wereld binnenstebuiten. Alles is anders dan je denkt. Je leven staat  op zijn kop. Je kunt nergens meer op rekenen. Wat is nog waar? Hoe reageer je?

En dan nog zoiets. In Mali zeggen sommige oude wijze mannen dat de wereld zal ophouden te bestaan als vrouwen intelligenter worden dan mannen. Wat? Pure discriminatie! Woehaaa!


Of is het misschien anders?

Toen ik in Mali kwam en langzaam integreerde in de gemeenschap moest ik een plaats krijgen. En de vraag ontstond of ik nou een man was of een vrouw. Ik werkte aan de zijde van Baba en deed mee in mannenpraatgroepen. Maar ik gedroeg me niet zoals zij van een vrouw gewend waren. Ze stelden me strikvragen over de wereld en religies. Ik gaf antwoorden zoals zij van een wijze man gewend waren. Intelligente antwoorden in hun ogen! En, de wereld bleek niet te vergaan. Integendeel. Op Here Bugu werd alles beter.

Malinezen zeggen: ‘Er zijn geen problemen, er zijn alleen oplossingen’. En hun oplossing voor deze kwestie was: “ze is geen vrouw, ze is geen man maar…..  ze is een mens”. En iedereen was het daarmee eens. Mij gaf dat een enorme vrijheid. Ik kon met iedereen werken. Voor de vrouwen was ik geen bedreiging die hun man kon inpalmen en de mannen voelden zich vrij om mij om raad te vragen. En dát is goed samenwerken!


Oude wijsheden

Soms zijn oude, prachtige wijsheden in de loop van de geschiedenis verschrompelt en verknipt tot bizarre overtuigingen. Zoals bijvoorbeeld deze over vrouwen. Overtuigingen die gebaseerd zijn op angst en misbruikt worden omwille van macht. Door respectvol luisteren en vragen kunnen we de oude wijsheid, die ergens nog verborgen ligt achter de verstarde overtuigingen, ontsluieren. Dan zijn we helend bezig en kunnen we elkaar weer ‘ont-moeten’.


Hart en Hoofd

Als ons hart en ons hoofd gelijkwaardig kunnen samenwerken, als we ons handelen evenzeer kunnen door-voelen als door-denken, als intelligentie meer is dan hoofdige kennis en doordrongen wordt met bewust-zijn, als het vrouwelijke en het mannelijke in evenwicht kunnen samenzijn, dan kan de wereld in harmonie bestaan.

Maar wat gebeurt er als het hart hoofd wordt en we verder moeten zonder hart? Dan zal de wereld vernietigt worden.

Daarom wens ik ons allen toe


Wie ben jij nou eigenlijk, vreemdeling?

Je bent een mens, je bent één van ons!


Deel deze post met je vrienden!

Inschrijven

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.