Een foto impressie

Gepubliceerd Op: 22 september 2023

een overzicht van het terrein.

Ondanks de moeilijke omstandigheden  is Here Bugu éen grote bedrijvigheid. In deze blog slechts een paar indrukken van de vele bezigheden. Wat je niet ziet op de foto’s is hoe moeilijk het is. De oorlog met zijn dagelijkse bedreigingen, de hitte, malaria, armoede en honger, de insecten en ziektes. Maar op Here Bugu houden ze de moed er in. Ik heb daar een grenzeloze bewondering voor.

DE NIEUWE WATERTOREN

Nadat er 500 vluchtelingen waren neergestreken op Here Bugu werd het noodzakelijk een aparte waterput met toren en waterleiding aan te leggen voor hun en voor de toegenomen tuinbouw activiteiten.  Dat proces nam 2 jaar in beslag omdat we niet altijd aan de materialen en techneuten konden komen.

Er moesten om te beginnen hutten verplaatst worden, mannenwerk!

De toren werd gebouwd op Here Bugu door onze lassers.

De gaten werden gegraven waar de poten met beton in verankerd moesten worden. Maar er was geen kraanwagen die dwars door oorlogsgebied naar Here Bugu kon komen en tenslotte kwam een oude vrachtauto met een kraantje erop. De hele vrachtauto werd vastgezet en het hijsen tussen de tenten begon onder toeziend oog van iedereen.

het was al meteen duidelijk dat de arm te kort zou zijn maar in Mali kan alles

op deze hoogte ging het dus niet verder, de kraan was maximaal uitgerekt. De mannen zijn met zijn allen gaan hangen aan de hoge kant die toen langzaam naar beneden kwam. Het was zo spannend dat er geen foto’s van dat moment gemaakt zijn. Maar toen ik ze later sprak waren ze er allemaal nog beduusd over.

Nu is alles klaar, de toren is geplaatst. We hebben ook de pomp al en de zonnepanelen. Maar nu is het wachten op de leverancier van de pomp die uit Bamako moet komen om hem  te plaatsen in de schacht en te verbinden met de panelen en de waterleiding, anders vervalt de garantie. En hij wil garanties voor zijn veiligheid voordat hij komt!!!? Het gaat lukken! Ca va allez!

HET MELKBEDRIJFJE

Er was een kleine opleiding voor een paar meisjes onder andere met behulp van Wendela Engelhard, een Nederlandse kaasmaakster in Bamako. Daaruit is een klein bedrijfje ontstaan dat voorlopig gesteriliseerde melk en yoghurt produceert. We hebben een paar koelkasten, roestvrijstalen ketels en materiaal, een gascomfort en een betegelde en afgeschermde ruimte. Intussen hebben we ook onze eigen melkkoeien en we gebruiken melk van de Peulen. Er is voldoende vraag naar de producten. Op dit moment ontbreekt het nog aan kapitaal om het bedrijfje uit te breiden en winstgevend te maken. Ca va allez!

DE WEVERIJ

Onder dit enorme afdak bevindt zich de weverij met 2 grote getouwen en twee traditionele getouwen. Inmiddels hebben ook de zeepmakerij en de lasserij zich hier genesteld. Een beetje vol wordt het en we hopen meer afdaken te kunnen bouwen. Want binnenkort komen er 4 grote Zweedse getouwen uit Nederland bij en kan de weverij uitgebreid worden.

Stoffen die op Here Bugu worden geweven zijn geliefd voor de traditionele kleding maar Oumou, links, de dochter van Sedou, liet er door de familie-kleermaken ook iets heel bijzonders van maken.

kussens gemaakt door de traditionele wevers, te koop in het Vreedehuis, Riouwstr. 1 Den Haag.

de traditionele wever

 

DE ZEEPMAKERIJ

Ook het maken van zeep begon met een opleidinkje waaraan meisje deelnamen van heel verschillende achtergronden. Dat is heel belangrijk omdat alle groeperingen op Here Bugu met elkaar samenwerken en elkaar respecteren. ‘s Morgens wordt de dag begonnen met iedereen, hand in hand, jongens en meisjes door elkaar, in de kring.

De dieren vinden het fijn om bij de mensen te zijn op Here Bugu. Ze zoeken ook een plaatsje onder het afdak. Dat is bijzonder in een land waar de dieren geslagen worden en als onrein worden beschouwd. Voor de nieuwe leerlingen is het even wennen. Eén van de deelneemsters zei: Op Here Bugu lijkt het wel of de dieren ook mensen willen worden! En Aappie, hierboven,  bevestigd dat, hij steelt smartphones.

de honden Taxi en Kanga

DE ZIEKENBOEG: SALLE DE FREEKE

Vanaf augustus hebben we dankzij het Molenaarkinderfonds onze eigen ziekenboeg met een verpleegster die op Here Bugu woont en een assistente. Er zijn een soort ziekenfondskaarten en het is toegankelijk voor kinderen en volwassenen van Here Bugu en uit de omgeving. Voornaamste bezigheid is infusen voor de behandeling van malaria maar  ook bevallingen, voorlichting en verwondingen zitten in het pakket.

DE COQ, EEN NIEUWE KANARIE   GAAT NAAR MALI IN NOVEMBER

Onze  Kanarie, een Toyota landcruiser longbody. In 2008 reed ik hem met vrienden naar Mali en hij leverde al die tijd trouwe diensten als vrachtauto, personenauto, begrafenisauto, bruiloftenauto enzovoort. En nu is hij op. Maar we vonden een nieuwe …..En, we kregen spontaan een groot bedrag hiervoor, zomaar van een enthousiaste vrouw van mijn gymclub. Met nog een beetje erbij kunnen we het transport en de inklaring in Mali ook nog betalen.

Dit is dus de opvolger, de ‘COQ’, de haan. Hij staat nog bij  Rijk Verkerk  van RV4WD Landcruisers in Harderwijk .  Door onze mecanicien kan hij met twee sleutels op het zand uit – en in elkaar gesleuteld worden, 100% mechanisch, dat is wat we nodig hebben. In november gaat hij, gevuld tot aan de nok richting Mali. Pikant detail: hij heeft een zwaailicht!

EEN BRUILOFT

Ons oudste kind, Lami van Sedou en Sali, is getrouwd en verlaat ons om bij haar schoonfamilie te gaan wonen zoals dat hoort.

Haar (zijn?) familie pakt groot uit. Het contrast tussen hun eenvoudige levenssituatie en het voldoen aan de voorstelling waar een huwelijksfeest aan moet voldoen is enorm. Een mengeling van Malinees/ Westers en Bollywood (de make-up) die ze uit de soaps overnemen. Ook de zonnebril van Sedou hoort bij de outfit.

de maaltijd is gelukkig zoals gebruikelijk, klaargemaakt in de openluchtkeuken van Here Bugu.

DE SCHOOL

Het schooltje met drie lokalen, een kantoortje en toiletten wordt helemaal opgeknapt, er komt een overkapping  aan de voorkant voor buitenonderwijs van de kleuters en de speeltuin wordt uitgebreid met nieuwe speeltoestellen.

HET SCHOOLKINDERENPROJECT

  Een aantal van de kinderen die door ons schoolkinderen project het afgelopen jaar onderwijs hebben kunnen genieten op openbare en particuliere scholen. De twee oudsten hebben hun middelbare school inmiddels afgerond en we zoeken naar vervolgstappen. De jongere kinderen kunnen hopen we hun school vervolgen. Er zijn inmiddels 10 kinderen. Ook hier is geld voor nodig!

Dit was een selectie uit de vele activiteiten op Here Bugu. Ben je enthousiast? Misschien wil je  dit verslag delen met anderen. Of misschien wil je ook donateur worden mocht je dat nog niet zijn. Dat kan hier:   https://rondombaba.nl/doneren/                 of neem contact op via yvonne@rondombaba.nl

 tot slot  Baba die onvermoeibaar en met enorme positiviteit zich inzet voor al het werk.

Deel deze post met je vrienden!

Inschrijven

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.