RIJST en GIERST, onze december-actie

Gepubliceerd Op: 12 december 2022

AFRIKA IN DE LIFT

Twee publicaties trokken afgelopen week mijn aandacht. In de VPRO gids van deze week, nr. 49 staat een artikel “Afrikaanse vergezichten”. De intro: “Het westen ziet Afrika vaak als noodlijdend continent maar klopt dit beeld nog wel”? En een interview met trendwatcher Lidewij Edelkoort bij Buitenhof van afgelopen zondag waarin zij haar boek promoot ‘Proud South’, over de creatieve krachten van het zuidelijk deel van onze planeet (een erg mooi boek).

En dan nog een ander bericht: Artsen zonder grenzen steekt hand in eigen boezem: “teveel ‘witte redders’ in campagnes: liever geen foto’s meer van witte artsen en zwarte mensen in nood”.

Ik stel me zo voor dat een groot deel van de verandering van de mentaliteit in eerste instantie zeker via de weg van de marketing zal gaan. Maar het betekent in ieder geval dat de publieke opinie aan het kantelen is en daar moeten we heel blij mee zijn.

Het is met name de besproken positieve kracht in Afrika die Baba en mij steeds de kracht geeft om ons initiatief, Here Bugu, positief en toekomstgericht te sturen. En het blijkt te werken. Here Bugu houdt stand en heeft een enorme veerkracht.

HEFTIGE TEGENKRACHTEN

Maar we hebben ook te maken met heftige tegenkrachten die we niet voorzien hadden toen we vijftien jaar geleden begonnen.

De afgelopen veertien dagen waren Baba en ik samen in de hoofdstad Bamako. Het was onmogelijk voor mij om door te reizen naar Here Bugu, vooral omdat ik daarmee Baba en Here Bugu mogelijk in gevaar bracht. Een moeilijke beslissing.

We hadden de tijd samen nodig om alle projecten van Here Bugu onder de loep te nemen. Maar vooral ook om de huidige situatie onder ogen te zien en te anticiperen op eventuele problemen die in de nabije toekomst kunnen ontstaan en die ons werk kunnen bemoeilijken.

Vanwege de onveiligheid kan ik hier niet op de situatie ingaan maar de politiek-economische en sociale situatie is uiterst slecht en de bevolking lijdt. Ze worden tegen elkaar opgezet, er is geen werk, geen eten en grote onveiligheid.

HERE BUGU IS VAN ONS!

Ondanks alles gaan alle werkzaamheden op Here Bugu door. En er heeft een opleiding van zes maanden plaatsgevonden voor 85 jongeren. Er  zijn lange wachtlijsten voor een volgende. Ouders staan aan de poort en eisen dat hun kinderen ingeschreven worden. Waarom ‘eisen’ ze dat, kun je je afvragen.

Ze zeggen: “Here Bugu, dat zijn wij, Here Bugu is van ons!”

Een opmerkelijke maar begrijpelijke uitspraak van mensen die decennialang geconfronteerd zijn met een model van ontwikkelingssamenwerking dat ze niet herkenden, een model dat niet bij hun paste.

SAMEN, GELIJK, VRIJ

Alles wat op Here Bugu gebeurt begint bij hun en maakt hand in hand stappen met hun naar de toekomst. Een liefdevolle toekomst met als motto: samen doen, in gelijkwaardigheid en in vrijheid.

Dat herkennen zij vanuit hun hart, het sluit aan en het geeft nieuwe energie.

Wat de mensen ook nodig hebben is dat ze weten dat ze gezien worden. Dat we hun worstelen en hun lijden met oorlog en klimaat zien. En dat we onze hand uitsteken.

RIJST EN GIERST

Dat doen we al een aantal jaren in december met onze RIJST en GIERST actie. Veel mensen zijn erbij betrokken. Mensen in de keten van de inkoop tot en met de verzorging van het graan in de opslag. Het hele proces heeft als bijwerking een bescherming van Here Bugu vanuit de omgeving. Maar het belangrijkste is het gevoel bij elke hap die gegeten wordt: er wordt aan ons gedacht, we doen ertoe!

DOE MEE EN SCHENK EEN ZAK RIJST OF GIERST, OF ALLE TWEE, OF ZOVEEL ALS JE KUNT MISSEN.

Doneren kan via deze link:

Vanuit Bamako in gesprek met de mensen van Here Bugu. Aldaar is een groot televisiescherm.

Ons scherm.

De werkelijkheid op Here Bugu, het was ondanks de teleurstelling dat ik niet kwam toch een vrolijk weerzien.

Dankzij een schenking van Return to Sender konden we solaire energievoorzieningen aanschaffen voor de armbandenvrouwen in Djennee.

Het ziet er idyllisch uit, was het ook, maar de hele dag werken bij de Malinese temperaturen en de insecten eist ook zijn tol.

Onze home made heerlijke Here Bugu shoppers (de rechter is de kleur die de tas wordt door gebruik). Te bestellen bij     yvonne@rondombaba.nl voor €68,- (exclusief verzendkosten).

Potlood of make-up etuitjes- ook te bestellen voor €10,- (exclusief verzendkosten).

Bijzonder trots zijn we op deze home made stoffen van Here Bugu in onze weverij!

Bomen planten en verzorgen heeft prioriteit.

De kudde groeit.

Het meegebrachte Pim Pam Pet spel in het Frans geeft de te verwachten familie pret bij Baba thuis.

DOE MEE MET DE LEVENSBELANGRIJKE RIJST- EN GIERSTACTIE!

Doneren kan via deze link:

Deel deze post met je vrienden!

Inschrijven

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.