Here Bugu gaat gewoon door

Gepubliceerd Op: 3 februari 2022

Hier is het Mali

Wat is er aan de hand in Mali?

Het is een mengsel van een politiek krachtenspel tussen wereldmachten, van koloniale en postkoloniale erfenissen, van populisme en fanatisme, van fake-news en  computergames, van drugshandel en drugsverslaving, van klimaatverandering en corruptie en van nog veel meer. Een mengsel dat zich in toenemende mate als een giftige nietsontziende modderstroom uitrolt over Mali.

En niemand weet waar de uitweg zit.

Probeer daar maar eens wijs uit te worden!

Dat heb ik geprobeerd sinds het moment dat ik zestien jaar geleden, op zoek naar leem-architectuur, onverwacht kennis maakte met de extreme armoede in Mali. Ook vandaag de dag, nu overal in de wereld alles heftiger lijkt te worden, blijf ik me verdiepen in de achtergronden van de gebeurtenissen. En ik probeer te begrijpen hoe we onszelf daartoe kunnen verhouden en wat we kunnen doen.

Hommeles

Als je het nieuws volgt dan hoor je dat het hommeles is in Mali. De mensen hebben er genoeg van, van de armoede, de corruptie, het terrorisme en jihadisme, de honger. Ze zijn moe. De onderlaag van de bevolking heeft nu zijn hoop gevestigd op de militaire regering die door een staatsgreep aan de macht kwam. Wat die gaan presteren en hoe ze zich zullen ontwikkelen is nog de vraag. Er is zeker sprake van een emancipatieproces van de Afrikaanse bevolking ten opzichte van het afhankelijke verleden. Dat is goed en zo’n proces gaat nooit zonder chaos.

Hoe nu verder?

De vraag is  of we de militairen het voordeel van de twijfel moeten geven. De politiek van het Westen, van ons, van de afgelopen 60 jaar, heeft gefaald. Het opgelegde democratische model werd een farce. De spanningen met Frankrijk, de oud kolonisator, worden onhoudbaar. De Fransen hebben economische belangen in West Afrika die zwaarder lijken te wegen dan de ontwikkeling van het land. Hun militaire aanwezigheid in de afgelopen 10 jaar heeft geen oplossing kunnen brengen tegen het toenemende terrorisme. Bovendien is  hun exacte agenda niet duidelijk en dat roept wantrouwen op.

De CEDEAO

De economische gemeenschap die de 15 West Afrikaanse landen omvat die rondom Mali liggen, en die allen stevige banden hebben met Frankrijk, accepteert de militaire leider van Mali niet. Hij is ten eerste een militair en ten tweede lonkt hij naar Rusland. De CEDEAO heeft een embargo uitgeroepen om Mali op de knieën te krijgen. Om ze te dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven, terug naar een burger regering. Ze worden gestraft met gesloten grenzen  en bevroren bank tegoeden. Gestraft! De bevolking moet de broekriem nog verder aantrekken. Maar de bevolking, wel of niet voor of tegen Frankrijk, sluit vooralsnog de rijen. Mali laat zich niet beledigen, daarin zijn ze tenminste eensgezind. Inmiddels heeft er ook een militaire staatsgreep in buurland Burkina Faso plaatsgevonden en zijn er wellicht nieuwe in andere landen van de CEDEAO op handen.

Demonstratie in de hoofdstad Bamako vóór de junta en tegen Frankrijk

 

Indrukwekkende foto van internet: tijdens het demonstreren wordt er ook gebeden

 

CEDEAO, West-Afrikaanse leiders met blauwe pakken (foto internet)

Hoe gaat het met Here Bugu bij al dit tumult?

Baba laat zich heel goed op de hoogte houden van alles wat er gebeurt. Hij observeert, leeft mee, lijdt mee maar neemt geen standpunt in, kiest geen partij, gaat niet op de barricade. Hij weet hoezeer de gewone mensen lijden, wat ze ontbeert en wat ze nodig hebben. En altijd creëert hij situaties om zich heen waar mensen bij zichzelf kunnen komen en zich kunnen oriënteren op een menswaardige toekomst. Hij is geen vechter tegen het onrecht maar een strijder voor het goede. Dat is wat ik van hem geleerd heb en dat is waardoor Here Bugu de plaats van vrede kan zijn die het is.

We gaan gewoon door

Op Here Bugu gaat tot nu toe alles gewoon door. De opleidingen/cursussen aan jongeren, de verschillende projecten zoals te zien zijn op de website, de startende ondernemingen, de oefeningen, de vergaderingen. Mensen komen en gaan. Ik ben in Nederland maar heb dagelijks contact. Het bestuur werkt aan het jaarverslag en veel andere zaken die komen kijken bij een onderneming als Stichting Rondom Baba. En, we zijn dankbaar voor alle donaties en belangstelling.

Tijdens het oudejaarsfeest presenteerden een aantal medewerkers van Here Bugu zich om ons te laten zien dat op Here Bugu alle etnische groepen in gelijkwaardigheid samenwerken: Sonrhaï, Dogon, Bambara, Bozo, Bella, Mossi, Samogo, Dafin, Sarakolé, Senèfo, Mininka, Tamasshek, Peul, Bobo, Kassonga

 

Ze hebben geschreven: Gelukkig 2022, Here Bugu, Voorbeeld van vrede en samenwerking; Plaats van samenkomst van mensen van verschillende etniciteiten en religies; Die samen allerlei activiteiten ondernemen.

 

Dit is Idrissa, hij was 6 maanden interne leerling op Here Bugu. Nu voorziet hij in zijn eigen onderhoud. Van het gespaarde geld heeft hij een handkar, een weegschaal en bananen gekocht, Zijn handel loopt goed. Hij is één van de vele dankbare leerlingen, waaronder jongens en meisjes, die dankzij hun verblijf op Here Bugu hun plek in het leven weer gevonden hebben. Zij piekeren er niet over om Mali te verlaten of zich aan te sluiten bij de foute groepen.

 

Dit is Maimouna, verpleegster die in haar vrije tijd klaar staat voor de mensen die zich geen medische zorg kunnen veroorloven. Afgelopen november kon ik voor haar een originele leren doktertas vol met medische instrumenten meenemen. Hier pakt ze hem uit.

 

De rijst en gierstactie van 2021-2022 was dankzij de vele donateurs een overweldigend succes. Een eerste lading is gearriveerd, zie video, volgende week zullen de ezelkarren en paardenkarren arriveren met de voorraad die de komende maanden verdeeld zullen worden.

 

Verborgen onder een laagje zand kwam de eerste lading zakken van 100 kilo per stuk binnen. De vreugde is groot. De jongeren wedijveren met elkaar wie al sterk genoeg is voor 100 kilo.

Op een muur in Mali: een andere wereld is mogelijk

 

Deel deze post met je vrienden!

Inschrijven

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.