Mali en weer terug

Gepubliceerd Op: 13 december 2021

Nog wat ontdaan en bibberig door het temperatuurverschil (ongeveer 30 graden) maar uitzonderlijk dankbaar zit ik in mijn gezellige Haagse appartementje om me heen te kijken. Gister ben ik na enkele weken teruggekomen uit Mali. Voor de eerste keer is het niet gelukt om vanuit de hoofdstad door te reizen naar Here Bugu. Het was gewoon te gevaarlijk en samen met de mensen van Here Bugu hebben we het trieste besluit moeten nemen dat het zowel voor hen als voor mij te veel risico inhield om de reis te ondernemen en om daar te verblijven.

Vanuit Bamako heb ik gelukkig wel online kunnen praten met de volwassenen en kinderen van Here Bugu. Een meisje dat zelf al veel heeft meegemaakt zei tijdens die ontmoeting tegen mij: “Slechte mensen die plezier hebben in vernietigen hebben de intentie van het leven niet begrepen, Allah zal ons helpen en de tijd zal komen dat je weer bij ons kunt zijn yvonny”. Dat is een ontroerende en volwassen tekst uit de mond van een twaalf jarig meisje. Een meisje dat mij probeert te troosten. Deze uitspraak vertolkt de enorme veerkracht van deze mensen, een veerkracht waar wij nog wat van kunnen leren. De dankbaarheid die ik voel geldt Baba. Drie intensieve weken waren het in zijn nabijheid. Weken zonder de onophoudelijke interrupties en het vele werk wanneer we op Here Bugu zijn. Weken ook waarin onze smartphones zich vulden met foto’s en video’s van het afschuwelijke geweld tegen de bevolking op het platteland en het leed dat geleden wordt. Het heeft mij opnieuw doen beseffen wat een bijzonder mens Baba is. Het is niet mijn bedoeling een heilige van hem te maken, verre van dat. Maar zijn ongedeelde aandacht gaat altijd uit naar de medemens, altijd en onder alle omstandigheden. Overal ziet hij het leed van de ander en op elke plek waar we verblijven heeft dat zijn volle aandacht. Ik voel het als een groot voorrecht dat ik, samen met Rondom Baba en onze donateurs, hem daarin kan faciliteren en van hem kan leren.

Baba en ik hebben gedurende de tijd in de hoofdstad, wonend op een veilige plek tussen de lokale mensen, kunnen werken aan de evaluatie van het afgelopen jaar en de mogelijkheden voor komend jaar. Daarnaast heb ik heel veel met hem en anderen gesproken over de huidige situatie en over hun cultuur.

Ondertussen hebben we wederom onze Rijstactie opgestart. Onder normale omstandigheden zijn we er geen voorstander van om goederen te schenken, we zetten liever duurzame processen in beweging. Maar dit zijn geen normale omstandigheden. En met deze actie steken we onze mensen een hart onder de riem zodat het hart/de moed hun niet in de schoenen zinkt.

Heel veel mensen hebben al gereageerd en kleine en grote bedragen geschonken. Hartverwarmend! De actie loopt tot en met begin 2022 en we hopen dat er nog veel mensen volgen.

Vorig jaar lukte het om door de actie ruim 35.000 kilo rijst en gierst in te slaan. 177 zakken rijst en 175 zakken gierst van 100 kilo. Daarmee konden we door het jaar heen veel mensen helpen.

Het is ons streven om dit bedrag te evenaren.
Na slechts zeven dagen staat de teller op € 7.345,-
Dat is enorm bemoedigend!

Een zak rijst van 100 kilo kost € 70,-,
Een zak gierst van 100 kilo kost € 40,-

Elke bijdrage is welkom
Stichting Rondom Baba
NL98TRIO0784740593   o.v.v. Rijstactie
(BIC TRIONL2U)

Met een hartelijke groet namens ons allemaal,
Yvonne

Vandaag was er op de podcast van Marleen Toxopeus weer een gesprek tussen Marleen en mij te beluisteren, opgenomen een paar dagen voor mijn vertrek. Daar heb ik kunnen vertellen over mijn motivatie om dit werk te doen, over mijn boek in wording en over de rijstactie.
Het valt terug te beluisteren via deze link: https://youtu.be/pfdip1Kocf0

Op instagram: rondombaba_nu verschijnen regelmatig nieuwe foto’s en video’s

Deel deze post met je vrienden!

Inschrijven

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang bij elk nieuwe artikel een e-mailbericht.