"Je kunt niet klappen met één hand."

Een Afrikaans spreekwoord

baba

Stichting Rondom Baba: Baba

Mamadou Traoré, genaamd Baba, werd op 12 december 1972 geboren in Djenné als oudste zoon van een groot gezin. Zijn vader was bouwmeester en zijn familie werkte mee aan de bouw van de moskee in Djenné. Als kind hielp hij zijn vader met het maken van bouwtekeningen. Toen hij 15 jaar was werd zijn vader ziek en moest hij van school om de kost te verdienen. Hij had allerlei baantjes maar het meest verdiende hij met de export van sieraden naar Amerika. Dat stopte na de aanslagen op het World Trade Center in New York.

Zijn vader was inmiddels overleden en hij was hoofd geworden van de grand famille, bestaande uit 16 personen.

Daarna werkte hij vijf jaar voor een O.N.G.(organisation non gouvermentale) als enqueteur en instructeur over gezinsplanning, aids en de afschaffing van besnijdenis voor meisjes. In die jaren leefde hij onder de allerarmsten van Mali en raakte sterk betrokken bij hun problemen. Het stoorde hem in hoge mate dat hij wel onderzoek moest doen en voorlichting geven maar dat er geen sprake was van daadwerkelijke hulp. Dat was uiteindelijk de reden dat hij met dit werk stopte. Daarna bleef hij mensen helpen echter zonder ermee te verdienen. Hij hielp Gogo, de vrouw van de burgemeester van Mopti, met de begeleiding van meisjes die via de Stichting Vive l´Initiative een beurs kregen en verdiende daar een beetje mee maar lang niet genoeg om zijn familie te kunnen onderhouden.

In 2006 was Baba gedurende twee weken de gids van Yvonne en liet het leven in Mali zien dat verborgen blijft voor de toeristen. Ondertussen vertelde hij dat hij een zelfstandig sociaal werker zou willen zijn, onafhankelijk van de gevestigde hulpverleningsorganisaties zodat hij, samen met de lokale bevolking zelf, structurele hulpprogramma´s zou kunnen opzetten die werkelijk resultaat opleverden. En zo kwamen Yvonne en Baba in Dialangou en vond het gesprek met de chef plaats dat de start werd voor het werk van de Stichting.

In september 2007 is de Stichting Rondom Baba opgericht. Eind 2008 de Association Baba.

Baba is getrouwd met Njaga en samen hebben ze drie kleine kinderen. Njaga heeft alfabetiseringslessen en franse les zodat ze in de toekomst kan assisteren bij het werk.

Baba is zeer goed bevriend met de burgemeester van Mopti, Oumar Bathily en zijn vrouw Gogo. Bathily heeft zijn steun toegezegd voor het werk van de Stichting.

< terug